Coach login

6 tips om op zondagavond te ontspannen en heerlijk te slapen

Zondagavond blues, het bestaat echt. Experts zijn het nog niet eens over de exacte oorzaak van de zondagavond blues, maar het is een wetenschappelijk erkend verschijnsel. Je bent dus niet de enige met dat onbestemde, melancholische, beetje ongelukkige gevoel na de tune van Studio Sport.

Het begin van de zondagavond blues

Vaak begint het zo rond een uurtje of 18.00; het gevoel dat je niet helemaal meer kan genieten van je vrije avond, omdat je met je hoofd alweer bezig bent met de maandag. De to-do lijstjes, de ingewikkelde vraagstukken, het moeilijke gesprek met een klant wat je moet gaan voeren. De zenuwen beginnen te komen: dit moet gebeuren, dat wil je doen, die moet je spreken. Met een beetje pech slaap je nog slecht ook.
Is het weekend gewoon een dag te kort? Zijn we te betrokken bij het werk? Is de scheiding tussen werk en privé te klein geworden?

Wat de reden ook is, prettig is het natuurlijk niet om je zondagavond sip op de bank door te brengen. Gelukkig hoef je je hier niet bij neer te leggen. We hebben namelijk een paar tips zodat dit onbehaaglijke gevoel niet meer zo snel de kop op steekt.

1. Richt je zondagavond anders in.

Zondagavond, je vriend kijkt sport en je verveelt je maar een beetje? Of gehuld in humeurigheid weer die Netflix-marathon? Hoe minder je doet, hoe meer negatieve gedachten de ruimte krijgen. Dus in plaats van je thuis te gaan druk maken, kan je ook in actie komen. Ga bijvoorbeeld lekker een rondje hardlopen of spreek met vrienden af. Grote kans dat je jezelf stukken beter voelt. 

2. Vrijdag = Voorbereid dag

Een reden waardoor je minder vrolijk kan zijn op zondag is omdat je hoofd vol zit met taken voor de komende week. Bespaar je deze stress door op vrijdag je werkweek te eindigen met een plan, zodat je op maandag gelijk goed kan starten. Maak een to-do lijst, bereid je afspraken alvast voor en markeer belangrijke mails met een vlaggetje. Misschien helpt het je om geen afspraken te plannen op maandagochtend, zodat je rustig de werkweek kan starten.

3. Doe dingen in het weekend waar jij energie van krijgt

Als je in het weekend veel dingen doet tegen je zin in, kan dat best wel eens uitputtend werken. Je mag best genieten van je vrije tijd. Dus ga met een bootje varen, naar een concert of spreek af met vrienden. Zorg ervoor dat je ook wat dingen plant in je weekend waar jij energie van krijgt. Nee zeggen tegen iets waar je geen zin in hebt mag heus wel eens.

4. Gebruik zondagmiddag om je voor te bereiden

Zorg voor een volle tank, strijk je favoriete blouse en doe alvast de boodschappenzodat je doordeweeks wat tijd bespaart. Dit geeft je een gevoel van controle en het idee dat je de komende week aan kan.

5. Verbind met anderen

‘Lekker rustig alleen op de bank op zondag’. Jezelf terugtrekken is gemakkelijk, maar de meeste mensen zijn gebaat bij sociaal contact met anderen. Bel een vriendin, ga langs bij familie, doe een drankje met die leuke buren. Het kan echt een groot verschil maken.

6. Alarmbel

Blijven je sombere gevoelens aanhouden, ook tijdens je werkweek? Lijkt het op een echte afkeer van je baan? Misschien is het dan goed voor een nieuw hoofdstuk in je leven. Onze Meedenkers denken graag met je mee over wat een fijne vervolgstap zou kunnen zijn.

Mochten de blues langer aanhouden dan alleen op zondag of je wil graag extra tips voor een vrolijk humeur, ook op zondagavond, neem dan eens contact op met een van onze meedenkers. 

In de media

Klaar voor het gesprek dat je verder brengt?

Ik wil een goed gesprek