Coach login

Hoe je op een vriendelijke manier je grenzen aangeeft

‘Ja’ zeggen, terwijl je eigenlijk nee bedoelt. Waarom doen we dat? Naar een borrel gaan waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt of weer je weekend volgepropt met kinderverjaardagen. Netjes een aanbod afslaan is niet makkelijk, want het is niet fijn om een ander teleur te stellen. Maar het is mogelijk om te leren ‘nee’ te zeggen zonder jezelf schuldig te voelen. Het is alleen een kwestie van een beetje oefenen. Wij leggen je graag uit hoe je dat doet!

Neem langer de tijd voor beslissingen

Ja, heel leuk dat je zo enthousiast bent en zo spontaan reageert, maar probeer eens tien seconden langer na te denken over het verzoek. Dit geeft je de tijd even na te denken en je (nieuwe) standaard reactie te geven die je hebt voorbereid voor dit soort situaties.

Het is ook geen probleem netjes te zeggen dat je erover na zult denken en dat je binnen 24 uur met een reactie komt. Door wat langer stil te staan, kun je vaak niet om die knagende ‘nee’ heen. En dat maakt het weigeren de volgende dag net iets makkelijker.

Oefen wat beleefde zinnetjes

Begin gerust klein en oefen deze zinnetjes met kleine verzoeken. Je gaat het vanzelf gewoner vinden en je leert je eigen grenzen beter te herkennen. Beleefde manieren om nee te zeggen zijn bijvoorbeeld:

  • Ik vind het echt een goed aanbod, maar helaas gaat het niet voor me werken.
  • Enorm bedankt voor de uitnodiging maar ik laat deze voorbij gaan.
  • Helaas is mijn agenda vol, dus nee dat lukt me helaas niet.
  • Fijn dat je aan me denkt, maar dit is niets voor mij.
  • Dat is jammer, dan heb ik al een afspraak staan die ik niet kan verzetten.

Iets weigeren is geen persoonlijke aanval

Hou je reactie altijd luchtig en betrek er geen persoonlijke vetes in. Besef dat je nee zegt tegen een vraag van iemand en niet tegen de persoon zelf. Je kwetst echt niet zomaar de gevoelens van een ander als jij je grenzen aangeeft.

Zoek mee naar een andere oplossing

Als voorgesteld wordt om een jaarlijks familiefeestje wéér bij jou thuis te organiseren, zou je als je het lastig vindt nee te zeggen, ook mee kunnen denken naar andere geschikte locaties. Niet of bij jou, of bij je zus, maar denk eens na over een andere prettige oplossing. Is een gezellig restaurant een oplossing? Voor iedereen prettig. Meet in the middle.

Overweeg om je reactie te mailen

Als je het te lastig vindt om het verzoek verbaal af te slaan, kan je misschien schriftelijk een hartelijk antwoord formuleren. Een e-mail is dan een ook een prima oplossing.

Je mag van gedachten veranderen

Ook als je al ‘ja’ hebt gezegd, mag je nog van gedachten veranderen.

Als je nou per ongeluk al ja hebt gezegd op een verzoek, zoals bijvoorbeeld naar de babyshower van de buurvrouw van je achternichtje te gaan, ben niet bang en kom er zo snel mogelijk op terug. Leg netjes uit dat je te snel hebt gereageerd en dat je je gerealiseerd hebt dat je je niet langer kan committeren aan het verzoek.

Een nee zonder uitleg

Vergeet nooit dat je ook het recht hebt om ‘nee’ te zeggen, zonder uitleg, zonder verantwoording of verzachting. Een nee tegen een ander zeggen is ‘ja’ tegen jezelf. Je hebt, net zoals iedereen, het recht te weigeren.

Altijd ‘ja’ zeggen is reuze aardig en sympathiek, maar als je niet oplet maak je het iedereen naar de zin en vergeet je jezelf. Nee zeggen is niet altijd leuk en ook echt niet even gemakkelijk maar je doet er 1 iemand een groot plezier mee. Jezelf!

Leer nee te zeggen met een coach

Vind je het alsnog moeilijk om nee te zeggen en ga je vaak over je eigen grenzen heen? Plan gerust een gesprek in bij één van onze 30+ gecertificeerde en ervaren coaches. Moet niet, mag wel! En je zit bij ons nergens aan vast, dus je hoeft niet eens nee te zeggen tegen het tweede gesprek ;) die doen we alleen op jouw aanvraag. Bekijk hier het overzicht van de coaches.

Klaar voor het gesprek dat je verder brengt?

Ik wil een goed gesprek