Coach login

Goede voornemens: hoe houd je ze vol?

Het einde van het jaar is in zicht… Het moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en na te denken over goede voornemens voor het nieuwe jaar. Toch blijkt dat het maar zelden lukt om goede voornemens lang vol te houden. Je kent het wel, in de eerste 2 weken van januari is het opeens enorm druk in de sportschool. De weken daarna neemt dat steeds meer af. Hoe komt het toch dat het ons niet lukt om deze goede voornemens vol te houden? Wij delen graag vijf tips die je helpen om de moed erin te houden en in 2022 je goede voornemens wél waar te maken!

Tip 1: Maak je goede voornemens concreet

Het is belangrijk om jouw goede voornemens zo concreet mogelijk te maken. Stel dat jouw goede voornemen is dat je jouw telefoongebruik wilt verminderen, dan is dat een vrij vaag voornemen. In plaats van je telefoongebruik verminderen, kun je jezelf voornemen om je telefoon tijdens werktijd in je tas te laten zitten en alleen in de pauze maximaal 5-10 minuten te kijken. Zodra dit in je systeem zit, kun je verder uitbouwen door het telefoongebruik ook in je vrij tijd te verminderen.

Tip 2: Stapje voor stapje

De valkuil van het nieuwe jaar is dat we vaak wat overmoedig worden. We besluiten om ons hele leven vanaf 1 januari om te gooien door 5 keer per week te gaan sporten, gezond te eten, te stoppen met roken en ga zo maar door. Wanneer je met dit soort vage termen werkt zoals bij tip 1 ook beschreven staat en het ook nog eens heel groot maakt, is de kans ook heel erg groot dat jij voor eind januari al niets meer met jouw goede voornemens doet.

Wanneer jij een gewoonte of patroon wilt veranderen, dan doe je dit stapje voor stapje. Het kost ongeveer 66 dagen voordat een nieuwe gewoonte volledig in jouw systeem zit.

Nu kun je natuurlijk denken dat elke dag sporten een nieuwe gewoonte is. Maar als je daarvoor helemaal niet naar de sportschool ging, dan is dit een te grote stap. Jouw hersenen slaan op tilt na 1 of 2 weken. Je kunt er dan beter voor kiezen om met jezelf af te spreken dat je 2 keer per week 1 uur naar de sportschool gaat. Zodra dat helemaal in je systeem zit, dus na ongeveer 2 maanden, kun je het eventueel uitbouwen naar 3 keer per week als je dat leuk vindt.

Het voelt dan misschien als een klein doel en niet direct iets wat noemenswaardig is op oudjaarsavond, maar wedden dat het je veel meer oplevert? En daar gaat het uiteindelijk om!

Tip 3: Houd het leuk

Zorg ervoor dat jouw goede voornemens ook leuk zijn. Als jij bijvoorbeeld 2 keer per week wilt gaan sporten, maar je hebt een hekel aan fitness, dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een sport die je wel leuk vindt.

Wil je minder televisie kijken en meer boeken lezen, maar vind je het lastig om dit lang vol te houden? Beloon jezelf dan door een nieuw interessant boek te kopen zodra je een boek uit hebt. Dit stimuleert je om te blijven lezen. Of je kunt met jezelf afspreken dat je na het lezen van 4 boeken, een e-reader mag kopen.

Door dingen te zoeken en doen de je leuk vindt en jezelf te belonen, is de kans ook veel groter dat jouw goede voornemens dit keer niet na 1 maand alweer een vergeten herinnering zijn.

Tip 4: Houd je vooruitgang bij

Goede voornemens zijn over het algemeen zaken waar je dagelijks of wekelijks mee bezig blijft. Je bereikt je doel niet in één keer en moet kleine stapjes zetten. Om de motivatie te blijven behouden, is het belangrijk om je voortgang bij te houden.

Stop je met roken? Dan kan dit in één van de vele gratis apps waar je precies ziet hoe lang je gestopt bent, hoeveel geld je hebt bespaard en ook vaak welke gezondheidsvoordelen hieraan verbonden zitten.

Ga je jouw telefoonverbruik verminderen? Dan kan het motiverend werken om via een app je schermtijd bij te houden. Vaak schrik je ervan hoeveel uur dit daadwerkelijk is. Je kunt eenvoudig de vooruitgang bijhouden door het gebruik van een app.

Gaat het even wat minder? Dan kun je op tijd bijsturen of om hulp vragen.

Tip 5: Beloon jezelf

We vergeten vaak één van de leukste en belangrijkste dingen als het gaat om het naleven van je goede voornemens en dat is dat je jezelf mag belonen!

Je hoeft geen megaprestatie te hebben geleverd om dit te mogen doen. Elke keer als je kleine stapjes vooruit zet, mag je jezelf belonen. Ben je nu al een maand 2x per week naar de sportschool gegaan? Beloon jezelf met een nieuwe sportoutfit bijvoorbeeld. Of rook je al 2 weken niet? Koop iets leuks van het geld dat je hebt bespaard.

Let er wel op dat de beloning wel bij jouw doel past. Stel dat jou doel is om gezonder te leven, dan is het minder verstandig om jezelf te belonen met een heel weekend ongezond eten.

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2022?

Hopelijk weet je met onze tips deze goede voornemens ook vol te houden in 2022! Kun je er wel wat hulp bij gebruiken of wil je graag nog wat meer handvatten om te werken aan je goede voornemens? Plan dan een gesprek in met één van de ervaren en gecertificeerde coaches van Jouw Meedenker. Hier vind je een overzicht van alle coaches, zodat jij er één kunt kiezen die bij jou past!

In de media

Klaar voor het gesprek dat je verder brengt?

Ik wil een goed gesprek