Coach login

Train je brein en bereik jouw doelen!

Wist je dat jij jouw brein kan trainen? Stel dat jij nu al snel de handdoek in de ring gooit als iets niet lukt, dan kun je jouw brein trainen om hier anders mee om te gaan. Op die manier zorg je ervoor dat je dingen wel afmaakt en jouw doelen bereikt. Benieuwd hoe dit precies werkt en hoe je jouw brein kan trainen? Wij vertellen je er meer over!

Welke van de twee ben jij?

Voordat de wekker gaat, sta jij al in je sportkleren om een rondje te hardlopen bij de opkomende zon. Na het sporten mediteer je even en daarna zorg je voor een gezond ontbijt. Je bent als een van de eersten op kantoor, doet eerst de moeilijke taken, helpt een collega uit de brand en met een heldere geest start je de dag. Weer een leuke dag in ’t vooruitzicht. Je gaat ervoor, doelen bereiken! 

Of ben je toch dit:

De wekker gaat: pfff.. weer zo vroeg. Je wil uitslapen! Dan maar 10 minuten snoozen. Alles gaat oké, maar niet fantastisch. Leuke baan, leuk huis, fijne relatie, maar je hoofd loopt over met to do’s en je piekert jezelf suf. Je bent moe en chagrijnig. Je wordt geleefd in plaats van dat je je leven leeft. Je hebt geen zin in werk, baalt van de file en komt te laat op je werk.. Je holt de hele dag achter alle feiten aan.

Nu is dit wel heel zwart/wit beschreven, maar zo wordt duidelijk dat de twee beschreven types verschillen op 1 belangrijk punt. Namelijk het soort mindset dat ze hebben: een growth of een fixed mindset. 

De eerste heeft een growth mindset, de snoozer heeft een fixed mindset.

Controle over je ontwikkeling

De mensen met een growth mindset geloven dat ze controle over hun ontwikkeling hebben. Ze geloven dat je aan groei kan werken en op die manier succesvoller of gelukkiger kunt worden. 

Mensen met een fixed mindset geloven dat ze ‘nu eenmaal zo zijn’ en daardoor niet kunnen veranderen. Ze geloven dat alles ze overkomt. Ze zijn banger om te falen dan mensen met een growth mindset.

Zo’n dertig jaar geleden viel het psycholoog Carol Dweck op dat sommige leerlingen super teleurgesteld raken bij een onvoldoende. Ze merkte op dat deze groep, wanneer ze erachter kwamen dat ze iets niet goed konden, de handdoek in de ring gooiden. De andere groep leerlingen werd juist gemotiveerd door die onvoldoende. Ze gingen nog harder studeren, zodat ze een beter cijfer haalden. Na jaren onderzoek kwam Dweck erachter dat niet alleen haar leerlingen, maar bijna iedereen één van deze twee mindsets heeft. 

Als je ervan overtuigd bent dat je aan je kwaliteiten kan werken en jezelf kan ontwikkelen bereik je meer.

Neuroplasticiteit van je brein

Wil je je doelen en dromen waarmaken? Je brein is plastisch: je hersenen hebben het vermogen nieuwe verbindingen aan te maken. Hierdoor kan je brein zich reorganiseren en ontwikkelen. Jij kan ook van een fixed naar een growth mindset. Probeer keer op keer na te denken over de positieve kant van een probleem, des te beter je wordt in het denken vanuit een growth mindset. Hoe vaker je dit doet, hoe gelukkiger je wordt.


Is iets niet gelukt, probeer dan te denken dat het nog niet gelukt is. Probeer, oefen, ga door. Uiteindelijk zal het je lukken.

Oefening voor het trainen van jouw brein

Denk eens na over zaken waar je op dit moment tegenaan loopt. Schrijf eerst op wat je stoort, want dat is meestal het makkelijkste. Probeer dan eens om te denken. Wat is wél goed aan deze situatie? Waar kan je wel blij mee, of trots op zijn? Sta bewust stil bij de pluspunten, hoe klein of gewoon deze ook lijken. Vaak is dit al genoeg om het probleem te lijf te gaan.

Train jouw brein met een coach

Vind jij het alsnog moeilijk door te zetten als iets niet lukt? En lukt het je daardoor nog niet je dromen te vervullen? Baal je daarvan en wil je daar nú iets aan doen? Plan gerust een gesprek in met één van onze 30+ gecertificeerde en ervaren coaches. Binnen 48u kun jij al een gesprek voeren met een coach die bij jou past. Bekijk hier het overzicht van coaches. 

 

In de media

Klaar voor het gesprek dat je verder brengt?

Ik wil een goed gesprek