Coach login

5 tips voor perfectionisten om meer te ontspannen

Perfectionisme is misschien wel de meest geliefde slechte eigenschap in onze maatschappij. We bewonderen mensen die hoge eisen aan zichzelf stellen en grote uitdagingen aannemen. Niet voor niets wordt het vaak genoemd in sollicitatiegesprekken. Je kunt het makkelijk ombuigen naar iets fijns: ‘Ik streef altijd naar het beste en ik let op details.’

Streven naar perfectionisme

Met streven naar perfectionisme is in essentie ook niks mis. Het zorgt ervoor dat je mikt op betere uitkomsten en wanneer je de lat steeds een beetje hoger legt, maak je persoonlijke groei door. 

Imperfectie mag er zijn

We kennen allemaal wel een persoon die perfectionisme als een handige eigenschap inzet. Die persoon ziet er waarschijnlijk geweldig uit, heeft een baan met enorme verantwoordelijkheid en lijkt alles onder controle te hebben. Toch lijden ze niet wanneer ze bijvoorbeeld te laat komen bij een afspraak of een middag rondlopen met een ladder in hun panty. Beetje balen, maar geen reden om zichzelf af te branden. Imperfecties mogen er zijn. 

Perfectie vs. Perfectionisme

Dat is precies het verschil tussen streven naar perfectie en perfectionisme. Bij streven naar perfectie probeer je zo goed mogelijk te presteren en positief te zijn. Wie uitdagende doelen stelt, kan veel bereiken. Maar bij perfectionisme streef je naar onbereikbare doelen en komen er bovendien zorgen om de hoek kijken. Misschien zijn je doelen zelfs wel onrealistisch. Bij falen straf je jezelf: ‘Je bent niets waard.’ Haal je dan wél een keer je doelen, dan kan je er niet van genieten en denk je dat het toch niet zoveel voorstelt.

Daarom hierbij vijf tips om mee te experimenteren zodat je meer ontspannen kan omgaan met je perfectionisme. 

Tip 1: Ga voor 80%

Probeer je taken voor 80% te doen i.p.v. voor 100%. Dat voelt waarschijnlijk niet oké! Bak die cake een beetje te bruin. Maak een spelfout in een e-mail. Ruim dat hoekje van de slaapkamer niet op. Je merkt het vanzelf: de wereld vergaat niet. Je hebt jezelf wat rust gegund door eens niet te streven naar het perfecte. En je zult merken dat het de meeste mensen niet eens opvalt.

Tip 2: Overdenk eerdere fouten

Sta eens vriendelijk stil bij echt flinke fouten die je in het verleden hebt gemaakt. Krijg je er alweer buikpijn van? 

Als je serieus en zorgvuldig deze fouten overdenkt, zou je ook iets positiefs kunnen ontdekken. Misschien heb je toen wel iets geleerd en heb je daardoor in een zelfde situatie later anders gehandeld. En bedenk: fouten maken is wat je doet, niet wat je bent.

Tip 3: Kijk eens naar anderen

In heel veel gevallen is het niet zo’n handig advies om jezelf te vergelijken met anderen, maar in dit geval kan het wel helpen. Kijk eens naar mensen die niet streven naar perfectie. Mensen die het ‘goed genoeg’ vinden. Zijn zij ongelukkig? Ontevreden? Zien ze er vreselijk slecht uit? Nee. Ze zijn waarschijnlijk wel gelukkiger en meer ontspannen. Ze straffen zichzelf niet. Besef: het is menselijk om fouten te maken.

Tip 4: Geef jezelf een compliment

Probeer jezelf bij het eerstvolgende succes een welgemeend compliment te geven. Kraak jezelf niet af, bagatelliseer het niet. Je inspanningen mogen beloond worden. 

Tip 5: Perfectie is saai

Stel je voor: altijd het perfecte antwoord geven, de perfecte meeting voorzitten, de perfecte vakantie vieren, naar een perfect schilderij kijken. Waar kan je dan nog naar streven? Ontdek de schoonheid van imperfectie en zorg voor meer plezier in je leven. 

Perfectionisme heeft altijd te maken met faalangst of onzekerheid. Misschien voel je diep van binnen wel dat je niet goed genoeg bent? De coaches bij Jouw Meedenker helpen je heel graag te onderzoeken wat je onzekerheid is en samen te bepalen of dit echt zo is. Een gesprek met een van onze meedenkers boek je hier.

Ook maakten we een gratis audiotraining met een krachtige en effectieve oefening die je direct inzicht geeft in hoe je invloed hebt op je eigen gevoel. Het helpt je met de stappen die je kan zetten om snel weer beter in je vel te zitten. Vraag hier de audio training aan.

Klaar voor het gesprek dat je verder brengt?

Ik wil een goed gesprek