Coach login

9 relatietips om je relatie snel te verbeteren & herstellen

Je was ontzettend verliefd op jouw partner, maar op dit moment ben je niet gelukkig in de relatie. Toch wil je het nog niet opgeven. Jij wilt jullie relatie verbeteren en herstellen. Allereerst is het niet gek dat je jezelf zo voelt. Elke relatie kent zo zijn ups & downs. Dat is ontzettend normaal. Maar helaas duurt de ene ‘down’ wat langer dan de andere. Wij delen 9 tips met jou om je relatie snel te verbeteren en herstellen.

Maak tijd vrij om aan jullie relatie te werken

Het leven kan soms best wel druk zijn. Misschien werken jullie allebei fulltime of werkt één van de twee parttime, maar de ander fulltime. Dan zijn er nog hobby’s, een sociaal leven, misschien wel kinderen. Voordat je het weet is er weer een week voorbij gegaan.

De eerste stap naar het verbeteren van je relatie is tijd voor elkaar vrij maken. Veel relatieproblemen ontstaan doordat partners gewoonweg te weinig tijd samen hebben. Kies ervoor om aan tafel te eten in plaats van voor de tv. Plan een vaste avond per week in als date avond. Net zoals jullie dat deden toen jullie elkaar net leerde kennen. Ga op deze avonden iets doen wat jullie allebei leuk vinden, haal herinneringen op of maak juist nieuwe herinneringen. Zorg in elk geval voor echt samen zijn. Dus zonder vrienden en het liefst ook zonder kinderen. Op deze manier voorkom je dat je langs elkaar heen leeft.

Accepteer elkaars imperfecties

Aan het begin van jullie relatie zaten jullie allebei nog op een roze wolk. Hoe langer een relatie duurt, hoe verder die roze wolk wegdrijft. Zo vind jij het misschien vervelend dat je partner alle deuren in het huis open laat staan en vindt jouw partner het vervelend dat jij overal kleding laat slingeren.

Hier is maar één simpele oplossing voor: Laat het gaan. Accepteer dat de ander nu eenmaal zo is.

Je kunt het natuurlijk wel bespreekbaar maken, maar ga niet onnodig de focus op deze gewoontes van de ander leggen. Dat zorgt voor frustratie en ruzie. Maak voor jezelf de beslissing dat het niet erg is dat jullie in dit soort dingen verschillen.

Blijf attent voor het verbeteren van je relatie

Vaak zie je dat partners elkaar in het begin van de relatie regelmatig verrassen met een klein cadeautje, een massage, een nachtje weg, etc. Naarmate de tijd verstrijkt, zie je dat dit vaak minder wordt. Terwijl het juist ontzettend belangrijk is om attent te blijven naar elkaar toe. Dit laat zien dat je om de ander geeft en de ander waardeert.

Attent zijn wil niet zeggen dat je elke keer met een groot cadeau thuis moet komen. Het zit ‘m ook in de kleine dingen. Verras je partner door samen te gaan wandelen als je normaal niet zo graag mee gaat wandelen. Trakteer op een kopje koffie bij het lokale koffietentje of zet kaarsjes klaar, maak lekkere hapjes en zorg voor een goede film of een leuk spelletje om te spelen.

Blijf je eigen leven leiden

Wanneer je smoorverliefd bent dan kan je jezelf ineens halsoverkop in een relatie storten. Je liefde wordt je leven en je andere leven verdwijnt naar de achtergrond. Vrienden worden afgezegd, er wordt minder gesport en familie wordt minder bezocht. Jullie gaan helemaal in elkaar op.

Na een tijdje merk je dat jouw partner niet al jouw behoeftes kan vervullen. Misschien verwachtte je dat wel, maar dat is dan juist het probleem. In een goede relatie hoef je niet alles samen te doen.

Misschien heb je het idee dat je nu het wat minder gaat met jouw relatie, dat je juist meer tijd met elkaar moet doorbrengen om jullie relatie te verbeteren en herstellen. Maar juist als het wat minder gaat, kan wat meer tijd zonder elkaar de relatie ook verbeteren.

Je relatie verbeteren door naar elkaar te luisteren

Om samen gelukkig te zijn, is het belangrijk dat jullie goed kunnen communiceren met elkaar. Iedereen heeft een eigen manier van communiceren en in een relatie leer je ook hoe de ander op bepaalde communicatie reageert. Vaak ontstaan hierin patronen. De één schreeuwt bijvoorbeeld sneller waardoor de ander zich terugtrekt, zonder het gesprek aan te gaan.

Gelukkig is het verbeteren van de communicatie niet heel erg moeilijk.

Het belangrijkste is dat jullie weer naar elkaar leren luisteren.

Luisteren is niet:

 • Zelf invullen wat de ander volgens jou bedoelt
 • Naar iemand kijken en ondertussen bedenken wat je zelf wilt zeggen
 • Knikken en ondertussen aan hele andere dingen denken
 • Niet open staan voor de mening van de ander


Luisteren is wel:

 • De ander laten uitpraten
 • Begrip en empathie tonen
 • Met je lichaamstaal tonen dat je luistert
 • Geïnteresseerd zijn in het gevoel en de boodschap van de ander


Luister naar elkaar. Zonder afleiding, met complete aandacht en oprechte interesse.

Benoem hoe je jezelf voelt voor een betere relatie

Het kan best lastig zijn om te benoemen hoe je jezelf voelt. Misschien heb je dat vanuit vroeger nooit geleerd of ben je bang voor de reactie van jouw partner. Maar één ding is zeker. Jouw partner is niet helderziend en kan dus niet raden hoe jij je voelt.

Het is belangrijk om:

 • Te zeggen wat er aan de hand is, hoe moeilijk dit soms ook is.
 • Niet op je tenen te lopen. Dat wekt alleen maar frustratie op.
 • Er niet omheen te draaien. Je kan beter direct zijn.


Vergeet ook niet de tip hiervoor over naar elkaar luisteren. Hier hebben jullie misschien allebei wat in te leren. Jullie voelen allebei sneller de ruimte om te benoemen hoe je jezelf voelt als de ander ook aandachtig en oprecht geïnteresseerd luistert. 

Zoek de intimiteit op

Knuffelen jullie nog? Is jullie seksleven nog hetzelfde als in het begin? Welke behoeftes hebben jullie en wat vinden jullie belangrijk?

Intimiteit is voor de meeste stellen onmisbaar in een goede relatie. Het gaat dan niet alleen om het seksleven, maar ook om aanrakingen buiten de slaapkamer. Denk aan een knuffel of een kus als je partner de deur uitgaat. Of even elkaars hand pakken als jullie samen buiten lopen. Toch schiet intimiteit er gek genoeg soms al snel bij in.

Bespreek met elkaar waar jullie behoefte aan hebben en besteed daar dan ook extra aandacht aan.

Je relatie verbeteren door de sleur te doorbreken

Alle dagen lijken hetzelfde, de vakanties zijn ook voorspelbaar en intimiteit is een routine geworden. Grote kans dat jullie in een sleur zitten. Het is mogelijk om je relatie alleen al te verbeteren door de sleur te doorbreken. En dit hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Doe eens wat jullie normaal niet zouden doen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Buiten in de regen dansen
 • Samen naar een paintball-hall gaan
 • Een dagje naar een pretpark gaan
 • Een verrassingsweekend voor elkaar boeken
 • Het nemen van danslessen
 • Kop of munt laten bepalen wat jullie gaan doen vandaag


Waarom dit zo belangrijk is? Herinneringen die je samen deelt maken gelukkiger. Stel dat jullie altijd naar hetzelfde restaurant gaan, dan gebeurt er iets geks in je hersenen. Ze voegen de herinneringen samen.

Hoe meer herinneringen je samen hebt, hoe gelukkiger je de relatie ervaart.

Schakel een ervaren coach in

Geloof het of niet, maar het is heel erg waardevol om een gecertificeerde coach in te schakelen om jullie relatie te verbeteren. Een coach kan objectief naar jullie relatie kijken en de juiste vragen stellen waardoor jullie tot nieuwe inzichten komen.

Wil jij jouw relatie echt verbeteren en herstellen? Plan een gesprek in met één van de gecertificeerde coaches van Jouw Meedenker of stuur een Whatsapp bericht naar 0850 – 60 37 09

In de media

Klaar voor het gesprek dat je verder brengt?

Ik wil een goed gesprek