Coach login

Waarom kiezen voor jezelf niet egoïstisch is

Eerst aan jezelf denken. Kiezen voor jezelf. Ja zeg: lekker egoïstisch! Of toch niet? Want wat zou er gebeuren als je je niet steeds voegt naar de verwachtingen van een ander? Als je ook ’s aandacht hebt voor datgene dat goed is voor jou?

Bitch

Neem maar ’s een voorbeeld aan Floor. Ze gaf aan dat ze niet lekker in haar vel zat en dat ze opeens nogal onvoorspelbaar was voor haar man en kinderen. Terwijl ze normaal toch altijd zo behulpzaam was en zich heel goed kon verplaatsen in de ander. Nu lukte dat dus even niet, en daar voelde ze zich erg rot over. Ze vond zichzelf een bitch…

Hormonen? Of toch iets anders?

Floor gaf de schuld aan de hormonen. Maar was dat echt het probleem of was er méér aan de hand? Na wat doorvragen kwam de aap uit de mouw. Wat bleek namelijk? Floor weet niet zo goed wat ze zélf nodig heeft. Hele dagen verplaatst ze zich in de ander en is ze lief en behulpzaam. Ze past zich voortdurend aan en is steeds bezig met de behoeftes van anderen.

Niet kiezen voor jezelf heeft vervelende gevolgen

Superfijn natuurlijk, als je zo voor iedereen wilt klaarstaan. Maar níet als je hierdoor voortdurend over je eigen grenzen gaat! Opeens merk je het… Je gaat snauwen. Bent moe en kortaf. Je wordt boos om dingen die je normaal aan het lachen brengen. Je omgeving snapt het niet en jijzelf eigenlijk óók niet. Je bent toch degene die altijd gewoon lief en aardig is?

Het lieve-meisjes-syndroom

Veel vrouwen (en ook mannen) hebben hier last van: het lieve-meisjes-syndroom. Hoe je daar vanaf kunt komen? Begin eens met aardig zijn voor jezelf! Vaak voelt het ongemakkelijk om eerst aan jezelf te denken. Maar als je jezelf goed leert kennen en weet wat je nodig hebt, kun je uiteindelijk bewust kiezen voor jezelf. En ook méér geven aan je omgeving. Vanzelf, vanuit je hart. Aan jezelf denken is dus niet egoïstisch. Het is juist een teken van liefde en respect voor jezelf en je omgeving.

Vanuit je hart geven

Floor weet inmiddels heel goed wat ze nodig heeft om vanuit haar hart te blijven geven. Zónder dat ze over haar eigen grenzen heen gaat. Ze heeft meer energie en voelt nu het verschil tussen iets doen voor de ander, omdat je aardig gevonden wilt worden óf omdat het uit je hart komt. Van haar hormonen heeft ze in elk geval geen last meer… Of lag het misschien toch aan iets anders?

Wil jij kiezen voor jezelf?

Ontdekken wie je bent en wat jij écht wil, is niet gemakkelijk. Maar het helpt je wel om meer ontspannen te leven. Om meer jezelf te zijn. Met een eerste stap op weg naar je einddoel kom je al een heel eind. De weg ernaar toe hoef je nog niet helemaal te overzien. Het pad ontstaat vanzelf, als je erop gaat lopen.

Klaar voor het gesprek dat je verder brengt?

Ik wil een goed gesprek