Het geheim van een goed gesprek
Wanneer was de laatste keer dat jij een goed gesprek hebt gehad? En dan bedoel ik écht een goed gesprek. Een gesprek waarmee je de verdieping opzoekt en de verbinding met de ander aangaat. Vind je dat nog lastig? Lees snel verder en ontdek het geheim van een goed gesprek.
Laat je mening achterwege en verdiep je gesprek
Filosoof René Descartes schreef in 1644: ‘Cogito ergo sum’. Descartes twijfelde soms aan zijn bestaan en bedacht de geruststellende uitspraak: ‘Ik denk dus ik ben’. We zijn ondertussen wat jaartjes verder en zijn stelling is wat sleets geworden. Op social media, tv en ook aan de eettafel lijkt het bestaansrecht vooral ontleend te worden aan het reageren op een ander: ‘Ik vind dus ik ben’.
Of het nu gaat om wel of juist niet vaccineren, het klimaat, bodyshaming of de Zwarte Piet discussie, we buitelen over elkaar om onze ongezouten mening met elkaar te delen. Meningen krijgen vaker de overhand. Een show van aanval en verdediging, vaak niet gehinderd door enige kennis van zaken. In veel gevallen slaat de vlam in de pan en zijn de tenen lang. Er gebeurt van alles, behalve dat we elkaar begrijpen. Terwijl we zo veel behoefte hebben aan verbinding, aan goede gesprekken en begrip.
Als je meer uit je gesprekken wil halen en echt de verbinding met de ander aan wil gaan, dan kom je niet ver met het etaleren van je mening. Niet door te vertellen, maar juist door te vragen en te luisteren worden je gesprekken veel meer waard. Je wordt er ruimdenkender van en leert bovendien meer over jezelf, de ander en over de wereld.
Oprecht luisteren voor een echte connectie
Oprecht luisteren naar anderen in gesprekken is van belang om een connectie met de ander aan te gaan. Probeer hierbij de 80/20 regel te hanteren. Luister voor 80% van de tijd en praat voor 20% van de tijd. We hebben niet voor niets twee oren en maar één tong ;) Op deze manier heeft de ander meer de kans zichzelf te uiten en hierdoor heb je veel meer ruimte om te ontdekken wat er in de ander omgaat.
Luisteren om te reageren of te begrijpen
Onze gesprekken met anderen worden enorm beïnvloed door onze eigen visie op de werkelijkheid. Onze overtuigingen, normen, waarden en ervaringen creëren een eigen filter. We luisteren vaak te selectief, niet met de intentie om te begrijpen, maar met de intentie om te reageren. We reageren instinctief op een norm die overschreden wordt (‘Dat kan écht niet..!) of wat je gesprekspartner zegt triggert een herinnering (‘Ohh dat had ik ook, toen…’). Juist door écht te luisteren, met het doel inzicht te krijgen in wat de ander voelt en denkt, kunnen we de ander beter begrijpen en creëren we ruimte om ook zelf begrepen te worden.
Zien en gezien worden
Ieder mens wil graag gezien worden, gehoord worden over wat onszelf raakt. En dit is vaak precies de reden waarom er discussies ontstaan, waarom je blijft hameren op je mening of je gevoel. Je wil graag dat die ander jou hoort en begrijpt. Maar als allebei de gesprekspartners gefocust zijn op zélf gezien of gehoord worden, dan wordt er meestal niemand gezien of gehoord..
Door oprecht nieuwsgierig te zijn en te luisteren naar wat de ander wil zeggen, vervul je een prachtige behoefte, die van erkenning. Dat geeft bij de ander ruimte om ook weer naar jou te luisteren. Door zelf de regie te pakken, zal je zelf veel rust en kracht ervaren.
Domme vragen bestaan niet
Domme vragen bestaan niet, maar de juiste vragen stellen kan je wel helpen de richting van het gesprek te bepalen. Je kunt de nieuwe Zalanda aankopen doorspreken of over de weersverwachting praten, maar dat zorgt ervoor dat het gesprek wel op de oppervlakte blijft. Om het gesprek te verdiepen zijn deze vragen een goed begin:
- Wat is er gebeurd?
- Hoe voelt dat? Wat doet het met je?
- Waar heb je behoefte aan? Waarom?
- Wat zou ik voor je kunnen betekenen?
En bedenk steeds: Door een vraag te stellen en oprecht te luisteren is de eerste verbinding geboren.
Wil jij ook meer verdieping aanbrengen in relaties? Vind jij het ook zonde dat gesprekken vaak aan de oppervlakte blijven? Onze meedenkers helpen je graag met praktische tips om je gesprekken te verbeteren en daardoor verbinding te creëren. Boek hier je gesprek.