Sta je machteloos tegen drukte? Pak zelf de regie!
De wekker gaat, je hand reikt naar je telefoon: Instagram checken. Tijdens het ontbijt je mail controleren, ploeterend de dag door en achter de feiten aanrennen. Je komt te laat voor het sporten, komt al bellend thuis en hebt te weinig rust om ontspannen een boek te lezen. Te weinig tijd om vrienden te zien. Half uur op Facebook, glas wijn, rusteloze nacht en de volgende ochtend weer opnieuw. Met als resultaat: een totaal chaotisch, onbevredigend gevoel en erger nog: het gevoel te kort te schieten voor alles en iedereen. Want die echte doelen op relationeel vlak, voor je carrière of gezondheid, die schieten er bij in.
Drukte houdt drukte in stand
Er is echt helemaal niks mis met een vol en actief leven, maar teveel drukte en stress is slecht voor gezondheid, relaties en geluk. Vaak is de drukte niet eens te wijten aan een toename van het aantal verplichtingen, maar juist aan het gevoel van het ‘altijd aan staan’. En drukte houdt drukte in stand. Dat werkt zo: drukte leidt de aandacht weg van wat van waarde is, doet een afspraak met goede vrienden sneuvelen, maakt dat je niet gaat sporten, schuift een familiebezoekje opzij. Langzaamaan doe je steeds minder van wat ooit plezier, energie en liefde gaf. Als zich dan al een stil momentje aandient, dan voelt het leeg, wat je dan gemakkelijk weer vult met nog meer drukte: even op Instagram, even op Whatsapp, toch nog maar een half uur werken.
Druk zijn geeft leegte
De emotionele verarming die door drukte ontstaat geeft een grootse leegte. Het is niet alleen slecht voor gezondheid, relaties en geluk maar eigenlijk ook voor je carrière. Aan het begin van je carrière gaat het om hard werken, meer uren, meer meters, veel doen. Maar later, op dat hogere niveau gaat het om impact. Het ontwikkelen van nieuwe ideeën, nieuwe producten en diensten. Daar is ruimte in je hoofd voor nodig.
Het wordt niet vanzelf rustiger
Er komen niet vanzelf minder taken, minder to-do’s of minder werk-uren. Reken maar gerust op meer! Meer taken en meer to-do’s. Want een ding is zeker: Als je honderd keer zegt dat je het te druk hebt, wordt het natuurlijk niet rustiger. Daarom is het tijd voor een radicale verandering.
Is drukte noodzakelijk?
Volgens Tony Crabbe, bedrijfspsycholoog en schrijver van het boek ‘nooit meer te druk’, is drukte niet noodzakelijk. Ja, er is een hoop dat gedaan moet worden, maar volgens hem is het onjuist en zinloos om te denken dat je het altijd zo druk hebt omdat je zo veel te doen hebt. Tijd voor verandering!
Crabbe onderscheidt vier strategieën om overvloed aan to-do’s en het gevoel van drukte de baas te zijn:
- Beheersing: de teugels van het leven weer in handen nemen.
- Focus: het belangrijkste doen en de rest negeren.
- Betrokkenheid: herdefiniëren wat succes is en je opnieuw met je werk en je leven verbinden vanuit intrinsieke waarden.
- Implementatie: hoe ga je dit in praktijk brengen?
De oplossing tegen drukte
Tony gelooft dat niemand machteloos staat ten opzichte van drukte. Je hebt een keuze met welke houding je het leven met al zijn to-do’s tegemoet treedt. De oplossing voor drukte is niet meer tijd hebben om te ontspannen. De oplossing is gerichte aandacht op wat je doet en daar helemaal betrokken bij zijn.
Ervaar je jouw leven als erg druk en wil je graag aan de slag om dit te veranderen? Boek dan hier een gesprek.