Coach login

Conflict met je collega? Negeer deze tip!

Wanneer je een conflict hebt met je collega of je mateloos aan hem of haar ergert, is dat natuurlijk supervervelend. Het kan echt je werkplezier verminderen of zelfs wegnemen. Zeker wanneer het een directe collega betreft.

De tip die je niet moet inzetten

Afgelopen week hoorde ik van drie verschillende mensen een tip. En ik lees en hoor die tip vaker. De Tip waarvan mijn haren overeind gaan staan. Ik krijg er meteen kriebels van en begrijp er werkelijk niets van. Visueel als ik ben, zie ik bij deze tip meteen iemand veranderen in een klein kind dat verantwoording moet afleggen aan de schooldirecteur achter zijn imposante bureau. Dan zie ik alle energie en leiderschap wegvloeien. En helaas zijn het vaak vrouwen die deze tactiek inzetten.

Verlies niet de controle

De tip?

Vertel aan je collega wat zijn of haar gedrag met je doet.
Wat is je doel? Wat denk je daarmee te bereiken?

Voel je hem?

Moet die collega zich schuldig gaan voelen, omdat jij je zo voelt?

Heb jij je wel eens afgevraagd of ál je collega’s zich zo ergeren aan zijn of haar gedrag? Of zijn er ook collega’s die er geen last van hebben?
Aha! Dus er zijn mensen die er geen last van hebben?! Dat kan dus ook. Maar je bent snel geneigd je collega de schuld te geven van je irritatie of verminderde werkplezier.

En daarbij verlies jij je controle.

De controle en invloed die jij op jezelf hebt.

Leg de schuld niet bij de ander

Door de schuld bij de ander te leggen, draag jij je eigen last niet. De last is niet zijn of haar gedrag. De last is jouw interpretatie van het gedrag. Want als jij de schuld bij een ander legt voor een gevoel dat jij zelf ervaart, leg je ook de verantwoordelijkheid van jouw gevoelens bij de ander. En dat kan helemaal niet.

Jouw gevoelens komen namelijk voort uit jouw eigen gedachten. Hoe kijk je naar een situatie? Wat zijn je persoonlijke patronen? Welke overtuigingen draag je met je mee? Wat maakt dat je deze gedachten ervaart?

Dat is misschien even slikken voor je, maar het goede nieuws: de ander heeft geen enkele invloed op jouw gedachten. En dus ook niet op jouw gevoel.

Wat je wel kan doen als je een conflict ervaart

Wat je wel kan doen? Jezelf afvragen welke gedachten ervoor zorgen dat jij een conflict of irritatie ervaart. Als je die helder hebt, écht helder, vraag jezelf dan af hoe je deze gedachten kan veranderen. Welke positieve gedachten zou je ervan kunnen maken?

Wil je weten hoe je dat doet en hoe je zelf de regie houdt over je gevoel? Download dan gratis een uitgebreide oefening en beschrijving.

Veel plezier!

In de media

Klaar voor het gesprek dat je verder brengt?

Ik wil een goed gesprek