Coach login

Belemmerende overtuigingen in de liefde? Dit is wat je kan doen.

Vlinders van liefde in plaats van hartkloppingen door irritatie, dat willen we allemaal toch wel. Maar hoe doe je dat en vooral hoe blijf je dat doen? Ik heb jaren geleden, voordat ik kennis had gemaakt met verbindende communicatie, aan den lijve ondervonden wat er kan gebeuren als je gewoon dingen aanneemt van je overtuigingen en aannames. Het resultaat was een veel te hoge hartslag en een verhoogde bloeddruk én een romantische avond die ik op mijn buik kon schrijven.

Een romantische avond...of niet?

Ik neem je even mee terug in de tijd. Ik had om 17:30 uur met mijn vriendin op een terrasje afgesproken om er daarna een romantische avond van te maken. Mijn vriendin had nadrukkelijk aangeven er ook echt op die tijd te zullen zijn.  Ik zou namelijk voor onze afspraak, een andere afspraak eerder afbreken om er ook precies om 17:30 te kunnen zijn.  Om 17:45 uur was ze er nog steeds niet. Ik had me voorgenomen om bij haar aankomst eerst liefdevol te vragen hoe haar middag was geweest. Om 17:55 was ze er nog steeds niet en ik voelde, bij de gedachte dat andere zaken blijkbaar belangrijker waren dan onze afspraak, mijn irritatie opborrelen. Met als gevolg een hogere hartslag en ongetwijfeld een dito effect op mijn bloeddruk. Om 18:00 uur kwam de stoom al uit mijn oren en toen ze er uiteindelijk om 18:05 was, was er weinig van mijn voornemen overgebleven om haar eerst liefdevol te vragen hoe haar middag was geweest. Toen ze er eindelijk was,  zei ik zwaar geïrriteerd met een stortvloed van woorden hoe ik ervan baalde dat ze weer eens te laat was.

Moeiteloos de nieuwste tips en inspiratie in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan.

Vriespunt

Als ik mijn voornemen, om eerst liefdevol te vragen ‘hoe haar middag was geweest’, in de praktijk had gebracht, dan had ze me verteld dat ze op weg was naar onze afspraak een oudere dame had geholpen die van haar fiets was gevallen. Ze had haar verzorgd tot dat de hulpdiensten er waren. Daarna had ze zich gehaast omdat ze er enorm van baalde dat ze te laat was en heel veel zin had in onze romantische avond. In plaats van eerst liefdevol na te vragen hoe haar middag was geweest had ik haar gebombardeerd met verwijten en oordelen, met als gevolg dat de sfeer daardoor tot ver onder het vriespunt was gedaald.

Mijn eigen oordelen en aannames waren de oorzaak van mijn hartkloppingen

Conclusie mijn eigen gedachte en overtuiging, dat mijn vriendin mij onbelangrijk zou vinden, waren de reden geweest van mijn irritatie en mijn lichamelijke reacties daarop. Stel dat ik mijn oordeel had uitgesteld en haar eerst liefdevol had gevraagd hoe haar middag was geweest, dan had ik naar aanleiding van haar uitleg gedacht: ‘wat bof ik toch met zo’n lieve vriendin die er echt voor anderen is’. Dan had ik geen hartkloppingen vanuit irritatie, maar vlinders van liefde in mijn buik gevoeld.

Fijnere relaties door het ´managen´ van je gedachtes en emoties

We reageren vaak op basis van aangeleerde overtuigingen en denkpatronen waar we ons niet eens vaak bewust van zijn. Hierdoor nemen we vaak dingen aan in plaats van het navragen van zaken.  Wanneer je weet wat je eigen valkuilen en blinde vlekken hierin zijn, kan je kiezen voor een andere reactie.

In de media

Klaar voor het gesprek dat je verder brengt?

Ik wil een goed gesprek