Coach login

Weten wat je wil in je leven in drie stappen

Weten wat je wil in je leven. Dat wil iedereen wel. Toch zwabber je misschien maar wat doelloos rond en roep je gefrustreerd tegen anderen: “Ja maar, jij weet tenminste wat je wilt!” Herken je dat? Dat je soms met enige afgunst reageert op iemand die helemaal op z’n plek lijkt te zitten? Alsof het toeval is dat hij dat voor elkaar heeft gekregen. En, nog erger: alsof dat voor jou niet is weggelegd.

Jaloers op die ander?

Er zijn massa’s mensen die eigenlijk geen idee hebben wat ze willen. Die eigenlijk best jaloers zijn op een timmerman of schilder. Of op die vriend die met een duidelijk doel voor ogen moeiteloos aan zijn carrière timmert. Bij wie alles voor de wind lijkt te gaan. Zij hebben tenminste iets waar ze heel goed in zijn. Wat ze leuk vinden. En ze hebben nog echt wat bereikt ook.

In drie stappen weten wat je wil in je leven

Misschien heb je zelf wel een vaag idee van wat je wilt, maar lijken jouw dromen nooit haalbaar. En laat je ze dus onbewust van je af glijden. Wil jij écht weten wat je wil met je leven? Zet dan de drie volgende stappen en ga voortaan lekker doen waar jij echt blij van wordt.

Stap 1. Ga op onderzoek

Maak bewust tijd vrij om na te denken. Om er bij stil te staan wat jij belangrijk vindt. Zo word je productiever én creatiever. Hoe wil jij je voelen? Wat heb je daarvoor nodig? Ga lekker ouderwets aan de slag met een pen en papier. Dat klinkt misschien stom, maar het geeft minder afstand. Het is bewezen dat je dan makkelijker opschrijft wat er écht in je omgaat. Schrijf eerst maar ‘s gewoon op wat je eigenlijk zou willen. Helemaal out-of-the-box, alsof alles mogelijk is. Doe dit regelmatig en kijk ’s of er dromen zijn die regelmatig terugkomen. Onderzoek die dromen ’s verder. Het kunnen echte eyeopeners zijn. Waarschijnlijk sta je versteld van het resultaat.

Stap 2. Praten met mensen die het al doen

Ontdekken wat jij écht wil is niet gemakkelijk. En hoe je je doel dan ook nog moet bereiken, is helemaal een stap. Maar hé: je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn zat mensen die je willen helpen. Maak ‘ s een lijstje van mensen die al doen wat jij eigenlijk zou willen. Of van mensen die een stap hebben gezet, die je ook wil zetten. Ken je zelf niemand? Vraag dan aan je vrienden, kennissen of collega’s of zij zo iemand kennen. Of kijk ’s rond op LinkedIn. Er is vast wel iemand in je netwerk met een connectie die jouw lichtend voorbeeld is. Ga vervolgens in gesprek! Wees nieuwsgierig en vraag ze het hemd van het lijf. Zo wordt jouw beeld steeds duidelijker, steeds concreter én daardoor steeds haalbaarder.

Stap 3. Zet die eerste stap!

Schuif al die beren op de weg lekker aan de kant! Neem iemand in gedachten die je bewondert. Iemand die al doet wat hij of zij echt wil doen. Er is namelijk geen enkel verschil tussen jou en die persoon! Ook succesvolle mensen hebben twijfels en angsten. Ook zij kunnen duizend-en-één redenen bedenken om iets niet te doen. Het enige verschil is dat zij luisteren naar hun hart. En dat ze het vervolgens gewoon doen.
Welke stap kan jij nu al zetten? Een boek lezen over het onderwerp? Een cursus volgen? Gesprekken voeren? Juist door die eerste stap te zetten op de weg naar je je einddoel, kom je al een heel eind. Je hoeft nog niet de hele weg te overzien. Geen paniek dus, als je nog niet precies weet hoe je je einddoel bereikt. Zet gewoon die allereerste stap. Het pad ontstaat vanzelf, als je gaat lopen!

Maak nu een afspraak

In de media

Klaar voor het gesprek dat je verder brengt?

Ik wil een goed gesprek