Coach login

Met deze vijf stappen heb je altijd een effectieve werkdag

Je kent het wel. De ene dag voel je jezelf super productief en kan je de hele wereld aan, maar de dag erna heb je hard gewerkt, maar weet je eigenlijk niet meer wat je allemaal hebt gedaan. De dag vloog voorbij. Een collega belde, er kwam even iemand langs, je kreeg steeds mails over iets waar je vanaf wilt en je was lang bezig met iets wat eigenlijk helemaal geen prioriteit had. Het geeft je een onvoldaan gevoel…

5 stappen voor een effectieve werkdag

Wij geven je vijf essentiële stappen die je helpen om altijd een effectieve werkdag te hebben. Zo heb jij gegarandeerd een enorm voldaan gevoel aan het einde van de dag!

Stap 1. Stel een weekplanning op

Neem tijd om overzicht te creëren. Dit doe je het beste op zondagavond of maandagochtend. Kijk naar je afspraken, opdrachten en doelen van die week. En naar wat je die week wilt bereiken. Schrijf alle werkzaamheden op die daarbij horen. Zo creëer je overzicht. Maak het weekoverzicht zowel voor zakelijke dingen, als dingen die je privé wilt bereiken.

Stap 2. Maak een dagplanning

Maak aan het einde van je werkdag een planning voor de volgende dag. Lukt het niet de dag ervoor, pak het dan meteen als eerste op ‘s ochtends. We bedoelen niet dat je een ellenlange to do list moet maken, waarvan je meteen een opgejaagd gevoel krijgt. Nee, gewoon een realistische planning voor die dag. Hoe ziet deze planning er dan wel uit? Je kijkt in je weekplanning en kiest zorgvuldig. Je schrijft één ding op dat echt prioriteit heeft die dag, twee dingen die ook belangrijk zijn en maximaal drie overige dingen die fijn zijn als je eraan toe komt. De omvang van deze taken stem je uiteraard af op de hoeveelheid afspraken die je die dag hebt.

Niks missen? Ontvang waardevolle artikelen en tips in je mailbox

Stap 3. Verbind een tijd aan je dagplanning

Dus bijvoorbeeld: van 9 tot 10 schrijven, van 12 tot 13 pauze, et cetera. Je brengt meteen structuur aan in je dag en maakt het heel overzichtelijk. Je weet zo meteen of je planning voor die dag realistisch is. Het helpt je bij je focus en je wordt er efficiënter van. Want als je geen specifieke tijd afspreekt met jezelf voor een bepaalde taak, laat je jezelf veel sneller afleiden. Wanneer je weet dat je een uur hebt voor een bepaalde taak en daarna even pauze hebt, kan je een impuls makkelijk parkeren tot na dat uur.

Stap 4. Begin altijd met je topprioriteit

Start je dag altijd met je hoofdprioriteit: met jouw doel voor die dag. Wanneer je deze meteen in de ochtend afrondt, voel je je lekker productief en heb je meer energie voor de rest van de dag. In de ochtend heb je ook minder last van uitstelgedrag. Dus pak die lastige klus meteen aan: het geeft je een enorm goed gevoel! Heb je die klus geklaard? Gefeliciteerd! Jouw dag is al geslaagd!

Stap 5. Breng focus aan

Mail, telefoon, social media, whatsapp, huisgenoten of collega’s… Kies zelf op het moment je hier aandacht aan wil geven. Plan het in of zorg dat je de dag niet te strak plant. Er komen altijd onvoorziene dingen op je pad en als je achter gaat lopen op je planning, is dat slecht voor je motivatie. Geef jezelf dus ruimte en speling op een dag.

BONUSTIP Maak plezier!

Geniet van je dag! Kijk om je heen, ben trots op jezelf en geniet van wat je aan het doen bent.

Handige tools voor de praktijk

Er zijn een heleboel handige sites en apps om je werkzaamheden in te plannen. Ook een notitieboekje of bulletjournal werken perfect om deze vijf stappen uit te voeren. Zorg wel altijd dat je genoeg ruimte hebt om te schrijven, bijvoorbeeld een dag per pagina. Dan kan je er altijd nog iets bij noteren wat belangrijk is om te onthouden.

Ook efficiënt en ontspannen werken?

Wil jij ook efficiënter en meer ontspannen werken en wil je graag samen met iemand kijken hoe dit realiseert in jouw werk en leven?. Boek dan een gesprek met een Meedenker in: dan krijg je meteen de helderheid die je nodig hebt.

Klaar voor het gesprek dat je verder brengt?

Ik wil een goed gesprek