Coach login

Ongelukkig? 3 gouden tips om je beter te voelen

Je hebt een aantal keuzes gemaakt in je leven. Misschien zijn ze soms ook wel voor je gemaakt. En hoewel je weet dat het de goede keuzes zijn, blijf je tóch een knagend gevoel houden. Je voelt je nog steeds ongelukkig. Je wil zo graag bruisend in het leven staan! Maar ja… Je bent voortdurend moe en hebt de puf niet om dingen te ondernemen…

Herkenbaar?

Er zijn zoveel mensen die verdrietig en onrustig zijn. Die ongelukkig zijn en daar zo snel mogelijk vanaf willen. Die nu écht meer energie willen. Logisch, maar toch, even voor alle duidelijkheid: je hóeft niet altijd gelukkig te zijn.

Je hoeft niet altijd gelukkig te zijn

Van jongs af aan krijg je (onbedoeld) mee dat je vooral zo snel mogelijk van een vervelend gevoel af moet komen. ‘Stil maar’, krijg je als kind al te horen als je verdriet hebt. Negatieve emoties mogen er niet zijn. Maar ergernis, boosheid en teleurstelling horen er gewoon bij in het leven. Door deze gevoelens weg te stoppen kan je juist stress veroorzaken en dat kost je zoveel energie. Zonde!

Ongelukkig? 3 gouden tips om je beter te voelen

Tegelijkertijd: er zijn grenzen. Soms voel je je al té lang ongelukkig. Of is het te prominent aanwezig. Dan wordt het tijd voor actie. Deze drie gouden tips helpen je het nare gevoel los te laten.

 

Tip 1. Stop met willen dat je er vanaf moet komen!

Ja, denk je, was het maar zo simpel. Ik wil er gewoon vanaf! Maar: hoe harder jij gaat vechten tegen het gevoel, hoe groter het wordt. Het werkt echt averechts, want alles wat je aandacht geeft, groeit! Zolang jij niet accepteert dat je jezelf verdrietig voelt en jij jezelf niet toestaat dat je je verdrietig mág voelen, blijft je in die dip zitten.

Tip 2. Maak ruimte om het gevoel echt voelen.

Vluchten voor je gevoel. Steeds maar door blijven gaan. Werken. Steeds maar weer op je telefoon zitten. Altijd maar weer de drukte opzoeken. Tuurlijk: het geeft afleiding. Maar ook onrust! Het enige dat je doet is dat vervelende gevoel tijdelijk verdoven. Maak daarom tijd en ruimte om écht te voelen. Zet je telefoon uit, pak pen en papier en ga schrijven. Zet muziek op. Luister naar jezelf. Het is misschien niet makkelijk, maar uiteindelijk is het een cadeau aan jezelf om écht je pijn te durven voelen. Wuif je dat weg, dan wuif je namelijk ook een deel van jezelf weg!

Tip 3. Pijn is onvermijdelijk, lijden is optioneel!

Voel de pijn en het verdriet en geef er aandacht aan. Maar: kwijn niet weg in zelfmedelijden. Pijn is onvermijdelijk, zelfmedelijden is een optie! Het is ook een vlucht. Een manier om geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor je pijn en verdriet. De omstandigheden kies je niet, maar wel hoe je ermee om gaat. Praat ‘s met iemand die niet alleen met je meepraat, maar die je écht feedback geeft.

Zet een eerste stap

Door emoties weg te stoppen worden ze gevaarlijker en groter. Het is een tijdelijke oplossing, die je op de lange termijn veel energie en vreugde kost. Je kunt je gevoel pas loslaten als je het helemaal ziet en voelt. Ga jij de strijd aan? Zet gewoon die eerste stap: dan kom je al een heel eind. Je hoeft nog niet de hele weg te overzien. Na die allereerste stap ontstaat het pad vanzelf, als je gaat lopen!

Klaar voor het gesprek dat je verder brengt?

Ik wil een goed gesprek